Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Täistabamus: ukrainlased tabasid venelaste raketiladu (7)

Copy
Tulekahju Dnipropetrovskis 02.09.2024.
Tulekahju Dnipropetrovskis 02.09.2024. Foto: ALEX BABENKO

CNN on avaldanud ilmselt USA ametnikelt pärinevat infot Vene eriüksuse kohta, kelle ülesanne on rünnata meredes paiknevaid kommunikatsioone, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Venemaal arvestatakse, et kui lõhkuda Atlandi ookeanis ja sellega piirnevates meredes kaablid, katkeb (vaatamata satelliitidele) suurem osa lääneriikide vahelisest andmesidest. Seega ei ole kahtlust, et vajadusel kaableid rünnatakse. CNNi täiesti asjalikust uudisest jääb mulje, justkui oleks Venemaa seda võimekust asunud arendama võrdlemisi hiljuti. Tegelikult on tegemist juba Nõukogude Liidu ajal loodud tõsise võimekusega, mida Venemaa ei ole kordagi likvideerinud. Selle võimekuse oluline osa on kõik okeanograafiaga seotud mõõtmistööd, mida viiakse läbi teadusliku tegevuse katte all. Eriti Euroopa riigid on varasematel aastatel väga hooletult sedalaadi Venemaa tegevustesse suhtunud ning ignoreerinud Venemaa luuretegevust ning sellest tulenevat ohtu veealustele kommunikatsioonidele.

Vene armee kasutas eile 67 Iraani drooni rünnakus Ukraina linnadele, millest õhukaitse hävitas 58. 7 drooni sisenesid Ukrainast Valgevene õhuruumi ja lisaks veel üks Venemaa luuredroon. Seni puudub teave, et Valgevene õhukaitse oleks neid alla tulistanud.

Tagasi üles