Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

INTERVJUU Miks Google'i otsingumootor tümaks tehti ja kuidas kaitsta oma õigusi

Copy
Monopoolses seisundis ettevõte võib hakata oma seisundit kuritarvitama – nagu on juhtunud Google’iga: 2019. aastal otsustas firma otsingumootori teadlikult kehvemini tööle panna. 
Monopoolses seisundis ettevõte võib hakata oma seisundit kuritarvitama – nagu on juhtunud Google’iga: 2019. aastal otsustas firma otsingumootori teadlikult kehvemini tööle panna. Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Kirjanik ja internetiaktivist Cory Doctorow räägib, et suurte monopolide internetiteenused on muutunud halvemaks – näiteks Google on muutnud otsingu nimme kehvemaks, et inimesed vajaminevat kauem otsiksid ja firmale rohkem klikke tooksid.

Doctorow on loonud selle olukorra kirjeldamiseks koguni ingliskeelse uudissõna enshittification, mille Ameerika murdeselts valis tänavu jaanuaris aasta sõnaks 2023. Kevadel esines Doctorow Tartus kirjandusfestivalil Prima Vista.

Kui ma teiega kohtuma tulin, siis ostsin teel Postimehe, et seda teile näidata. Meenus, et pole ammu hommikul sedasi lehte ostnud. Ajalehtede kolimine internetti käib kõikjal ja eriti noored pole harjunud paberilt lugema. Uuringud näitavad samal ajal, et paberleht on lugejate arvates palju usaldusväärsem kui veebiväljaanne. Paberlehte peavad usaldusväärsemaks ka need, kes ise loevad ainult veebist. Kuidas seda seletada?

Tagasi üles