Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

PEEP TALVING ja VASSILI NOVAK Minutid arstiabis ehk miks kiirabid EMOsse kinni jäävad (1)

Kiirabiautod Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonna juures.
Kiirabiautod Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonna juures. Foto: Madis Veltman

Kiirabi järjekorrad haiglate juures ei ole õnneks veel igapäevane tõsiasi, aga samas enam ka mitte erandlik sündmus. Kui Covidi pandeemias sundisid järjekordade tekkeks ettevaatusabinõud EMO personali ja patsientide kaitsmiseks, siis hetkel on põhjused mujal. Suurt pilti vaadates tuleb tõdeda, et tervishoiu krooniline alarahastatus ning ühtse ja tervikliku visiooni puudumine riigi tasemel muudavad järjekorrad haiglate kiirabilüüsides kahjuks järjest sagedasemaks, kirjutavad arstiteadlane professor Peep Talving ja endine EMO juht dr Vassili Novak.

Probleemi ei oska lahendada riiklik järelevalve ja keskendumine pelgalt kiirabi ooteajale ei vii oodatud tulemuseni. Hädavajalik on meditsiini pädev ja asjakohane tsentraalne juhtimine, mis eeldab kogu regiooni hõlmavat arenguplaani, et meditsiinisüsteemi muuta. Näiteks aastaid tagasi oli inimestel raske harjuda mõttega, et arst ei tulegi enam alati kiirabiga koju. Praegu juba saame me kõik aru, et see ei ole rahaliselt ega personali vähesuse tõttu võimalik ega ka vajalik ning õebrigaadid toimivad.

Esmalt peame leidma tasakaalu ravikvaliteedi ja ooteaja vahel. Ühelt poolt tuleb tagada, et kiirabi ei seisaks EMO lüüsis ebamõistlikult kaua ja kiirabibrigaad oleks võimeline reageerima uutele kutsetele. Teiselt poolt pole EMOsse vastuvõtt pelgalt formaalne bürokraatlik paberimajandus, vaid sisuline kliiniline tegevus, kus tehakse esimesed ja ilmselgelt patsiendile olulised raviotsustused. Nii nagu kiirabi ei saa piiramatult lisabrigaade välja saata, ei saa ka haigla piiramatult lisaressursse EMOsse tuua, sest takistuseks saavad voodikohtade arv haigla osakondades ja krooniliselt puudulik võimekus suunata haigeid haiglast edasi järelravi-, õendusabi ja hooldeasutustesse või haigele kohandatud kodukeskkonda. Tuleb ka meeles pidada, et EMOde töös hoidmiseks on ette antud kindlad piiratud rahalised ja inimressursid.

Märksõnad

Tagasi üles