Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Rainer Saks Venemaa üllatas ebameeldivalt Valgevene kaitsejõude (1)

Copy
Vene väed ründavad Iraanis toodetud Shahed-136 droonidega.
Vene väed ründavad Iraanis toodetud Shahed-136 droonidega. Foto: Shutterstock

Kaks päeva tagasi toimunud droonirünnaku ajal lendas osa droone ka üle Valgevene territooriumi. Samuti ilmusid eile meediasse infobitid, et Lvivi tabanud Kinžali raketid lendasid läbi Valgevene Gomeli oblasti õhuruumi. Täna öösel on Valgevene õhujõud hävitanud oma territooriumil vähemalt kaks Vene drooni. See näitab, et Venemaa tegevus ei ole vähemalt täies ulatuses Valgevenega kooskõlastatud, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Eilses Venemaa õhurünnakus Ukrainale osales kaks Kinžali raketti, kaks X-22 tiibraketti, kuus juhitavat raketti X-101, kolm Iskanderi tiibraketti. Ukraina armeel õnnestus hävitada Iskanderi tiibraketid ning neli X-101 raketti. Tabamatuks jäi seega kokku kuus raketti, mis põhjustasid plahvatused Lvivi oblastis. Lisaks kasutas Venemaa rünnakus 29 Iraani drooni, millest hävitati 22. Kuus drooni tõi alla elektrooniline mõjutus ning üks lendas Valgevenesse.

Kaks päeva tagasi toimunud droonirünnaku ajal lendas ka osa droone üle Valgevene territooriumi. Mõnes sotsiaalmeediakanalis oli märgata katset algatada infovoogu, et droonid stardivad Ukrainat ründama Valgevene territooriumilt. Eile ilmusid meediasse ka infobitid, et Lvivi tabanud Kinžali raketid lendasid läbi Valgevene Gomeli oblasti õhuruumi. Ametlikku kinnitust selle kohta ei ole, kuid väga tugev infosurve kestab, et Venemaa hakkab Ukraina-vastasteks rünnakuteks kasutama Valgevene õhuruumi, nagu ka sõja alguskuudel. Esialgse info järgi on Valgevene õhujõud täna öösel hävitanud vähemalt kaks Iraani drooni, millega Vene armee ründas läbi Valgevene Gomeli oblasti õhuruumi Ukrainat. Tegemist on teistkordse taolise sündmusega ning näitab, et Venemaa tegevus ei ole vähemalt täies ulatuses Valgevenega kooskõlastatud.

Tagasi üles