Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

LAURI VAHTRE Kas Eesti NSV tahab tagasi tulla? (42)

Copy
Lauri Vahtre
Lauri Vahtre Foto: Madis Veltman

Kas Eesti NSV tahab tagasi tulla? Selline küsimus tekkis, lugedes Vahur Luhtsalu oodi Eesti NSV suurepärastele haridusoludele, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).

«Tunnistagem, et kui Venemaa Nõukogude Liiduks kehastununa okupeeris omal ajal Eestit, on üpris raske mahutada sellesse pilti reeglina eesti keeles ja tasuta toonastes ülikoolides õppivaid eesti rahvusest üliõpilasi, kellest paljudele ka stipendiume maksti ja tagati taskukohased võimalused majutuseks õppeperioodil. Parimatele parimatest sai võimalikuks ka Venemaa, peamiselt Moskva ja Leningradi tippülikoolides õppimine ja kõrgemate teaduskraadide omandamine riigi kulul.» Ja selle idülli eest tuleb kahtlemata tänulik olla, sest: «Kui üks riik, rahvus või ka rass okupeerib, koloniseerib teise, siis terve mõistuse kohaselt pole okupandi huvides anda okupeeritavale teadmisi, liiati veel tasuta kesk- ja kõrgharidust või kõrgemaid teaduskraade.»

Edasi räägib Luhtsalu sellest, kuidas valged kolonisaatorid Põhja-Ameerika indiaanlastega hoopis teisiti käitusid. Niisiis tekib autoril küsimus, ega Eesti NSV mõnes mõttes koguni rohkem riik ei olnud kui praegune Eesti Vabariik.

Tagasi üles