Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Rainer Saks Ukraina ähvardab sulgeda Euroopat varustava torujuhtme Družba (3)

Copy
«Družba» torujuhtme seadmed Tšehhis.
«Družba» torujuhtme seadmed Tšehhis. Foto: David W Cerny / Reuters / Scanpix

Ukraina presidendi administratsiooni nõunik Mihhail Podoljak teatas, et Ukraina peatab alates 1. jaanuarist 2025 naftatransiidi nõukogude ajal ehitatud Družba torujuhtme kaudu. Varasemast on teada gaasitransiidi peatamine läbi Ukraina kulgevate torujuhtmete, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Kogu sõja vältel on läbi Ukraina toimunud nii gaasi kui ka nafta transiit, mille peamised kliendid on Ungari, Tšehhi Vabariik ja Slovakkia. Ukraina loogika on lihtne. Soovitakse lõpetada olukord, kus Vene eksporditud nafta ja gaasi eest tasutakse valuutaga, mille eest Venemaa finantseerib sõjategevust Ukraina vastu. Ungari tegevus on sealjuures Ukraina sõjalist abi blokeeriv ehk vaenulik ning selles plaanis on Ukraina käitumine ka täiesti arusaadav. Võib arvata, et edasise sõjategevuse käigus ei jää see taristu ka enam terveks. Kui selline transiit kord juba peatatakse, siis tõenäoliselt see enam niipea ei taastu. Pigem mitte kunagi enam.

Hiljem transiiti teostava Naftogazi juht teatas, et transiiti jätkatakse kuni praeguse lepingu kestmiseni aastal 2030, kuid ähvardus kõrgel poliitilisel tasandil on antud ja mõeldud eelkõige Ungarit mõjutama.

Tagasi üles