Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

INDREK LUBERG Sotsid jäävad venemeelseks sõltumata riigist või sajandist (29)

Copy
09.06.2024, Tallinn
Euroopa parlamendi valimiste päev. Eesti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valimispidu Põhjala tehase Ankrusaalis. Tanel Kiik, Lauri Läänemets, Riina Sikkut
Foto Mihkel Maripuu, Postimees
09.06.2024, Tallinn Euroopa parlamendi valimiste päev. Eesti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valimispidu Põhjala tehase Ankrusaalis. Tanel Kiik, Lauri Läänemets, Riina Sikkut Foto Mihkel Maripuu, Postimees Foto: Mihkel Maripuu

Vigu juhtub kõigil, aga korduvalt sama reha otsa astudes ja sellest mitte õppust võttes sünnib muster ja paljastuvad tagamõtted. Järgmine lahing valimistel tuleb Tallinna pärast ja Sotside eesmärk on nõrgenenud Keskerakonna tagant pudenevad muulaste hääled endale võita, kirjutab Parempoolsete juhatuse liige Indrek Luberg.

Riigi tasandil kadus koalitsioonilepingust Sotside vastuseisu tõttu eelmise valitsuse eesmärk võtta Venemaa ja Valgevene kodanikelt hääleõigus Eesti kohalike omavalitsuste valimisel. Sotside juht Lauri Läänemets tõi põhjenduseks, et kodakondsus ei näita meelsust ja ka paljud Eesti kodanikud hääletasid vangis istuva Aivo Petersoni poolt. Nii see tõepoolest oli, kuid see on otsitud ettekääne.

Hiljutine Moskva patriarhaadi õigeusu kiriku kaasus on samuti näide Sotside soovimatusest venekeelsetele valijatele ebamugavusi tekitada. Algsest plaanist Moskva patriarhaat terroristlikuks organisatsiooniks kuulutada jäi järgi hambutu, agressiooni toetava organisatsiooni staatus. Ukraina ülemraada keelustas hiljuti Moskva patriarhaadi õigeusu kiriku tegevuse ja andis kogudustele üheksa kuud aega kõik sidemed Moskva patriarhaadiga lõpetada. Meil tegutseb Eestis endiselt vabalt organisatsioon, mis on kuulutanud Venemaa agressiooni pühaks sõjaks ja soovib Vene impeeriumi taastamist selle kunagistes piirides, kuhu hulka kuuluks ka Eesti. Ei ole ju tegelikult keeruline anda kogudustele tähtaeg Konstantinoopoli alla kolimiseks või oma poe sulgemiseks. Paistab aga, et jällegi on Sotsidele potentsiaalsed venemeelsete hääled olulisemad kui meie iseseisva riigi huvid.

Tagasi üles