Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

AIVAR REINAP Aidake! Minister põleb läbi (37)

Copy
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Mihkel Maripuu
  • Rahandusminister on sõnavõttudes hoogu sattunud.
  • Mingi ametiau ja väärikus võiks teiste vastu olla.
  • Minister peaks oma seisukohti rahulikumalt selgitama.

Rahandusminister Jürgen Ligi (RE) viimase aja sõnavõttudest kirjutab Postimehe peatoimetaja asetäitja Aivar Reinap.

Rahandusminister Jürgen Ligi (RE) on viimasel ajal väga hoogu läinud. Ta nimetab tunnustatud majandusanalüütikut Heido Vitsurit pahuraks vanainimeseks, kes ajab lapsejuttu ega meenuta enam analüütikut, kuna too julges pikemas intervjuus avada oma nägemust majandusseisust.

Postimehe ajakirjanik Liina Laks ei vääri aga Ligi hinnangul majandusajakirjaniku nime, sest julges panna oma loo pealkirjaks tsitaadi, mille minister ise avalikul pressikonverentsil välja ütles. Pealkiri «Jürgen Ligi: säästude äraandmine on kodanikutundele hea» mõjus riigi võlakirjade tutvustamisel antireklaamina, sest lubatav 3,3-protsendiline intress koos tulumaksukohustusega pole just unelmate diil. Ja kui samas ütleb võlakirja reklaamima pidanud minister, et temal selleks patriootlikuks tegevuseks ministripalgast raha ei jagu, ei leidu sadat eurotki, sest ta ehitab maja, siis pole ka imestada, et suure eduloona mõeldud kaitsevõlakirjadest on saamas üks võimalus paljude seast.

Kui Ligi raiub samas, et rahal pole märki küljes ehk riigi võlakirjadest saadav raha ei pruugi minna kaitsevõime tugevdamisesse, siis paremat antireklaami annab välja mõelda. Inimesed lähevad enda arust mürske ostma, aga saavad hoopis ametnike suvepäevad. Eks euro riigikassas on euro, kuid veidi laiemat mõtlemist võiks siiski olla.

Kui siia lisada veel teisipäevases saates «Otse Postimehest» Ligi esitatud  mõte, et «kui rahandusminister midagi arvab, siis tõenäoliselt ta midagi teab, mida teie ei tea», tekib paratamatult küsimus, mida ta siis näiteks kõnealuste võlakirjade kohta võib teada, et ise neist eemale hoiab.

Kõik, kes ministrile ei meeldi, saavad nimeliselt sotsiaalmeedias pasunasse, ehk tõenäoliselt ootab mindki ees karistus, et julgesin siin midagi arvata. Vaadates inimeste reaktsioone sellisele ministri pöörasele käitumisele sotsiaalmeedias – ega ministrile väga kaasa elatagi. Tore on, kui keegi ütleb ilma mõtlemata kõik välja, mis meeles mõlgub, aga mingi ametiau ja väärikus võiks siiski olla. Oponendid, kaasamõtlejad ja ajakirjanikud võivad küll närvi ajada, kuid ei pea neid kohe avalikult alandama hakkama. Spordimehena peaks Ligi ju teadma, et kaasvõistlejate austamine käib spordi juurde.

Kõik, kes ministrile ei meeldi, saavad nimeliselt sotsiaalmeedias pasunasse, ehk tõenäoliselt ootab mindki ees karistus, et julgesin siin midagi arvata.

Eks Jürgen Ligil ole viimasel ajal olnud pööraselt kiired ajad. Pikad intervjuud meedias ja pidev osalemine sotsiaalmeedia sisulistes vaidlustes väsitavad lõpuks ära. Möödunud pühapäeval lisaks triatlon, kus Ligi saavutas vanusegrupis 65–69 suurepärase tulemusega Euroopa meistrivõistluste hõbeda, mida ka noorematel on keeruline järele teha. Siis uue majandusprognoosi tutvustus teisipäeval ning riigi võlakirjade väljakuulutamine kolmapäeval. Nagu selgus, ehitab ta ka samal ajal maja, millele kulub paarkümmend tuhat eurot kuus, nii et raha ei jää üle isegi mõne riigivõlakirja ostuks.

Seda kõike on ühe inimese jaoks selgelt liiga palju. Kui inimene ise sellest aru ei saa ja põleb üha eredama leegiga, siis võiks keegi talle seda öelda. Triatlonis läks õnneks ja loodetavasti läheb nii ka riigi võlakirjaga, aga valitsuskabinetis ja meedias, kus peab valusaid maksutõusu- ja kärpeotsuseid pikalt ja rahulikult selgitama, ei pruugi see enam õnneks minna. Kui üks on tark ja teised on kõik tüütud segajad, siis võib ta lõpuks oma suure tarkusega üksi jääda.

Tagasi üles