Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

HANNES TOOMSALU Ukraina õhuvägi on lõpuks tiivad saanud

Copy
F-16 hävitajad olid suureks abiks ka viimase suure õhurünnaku tõrjumiseks Ukrainas (26.08).
F-16 hävitajad olid suureks abiks ka viimase suure õhurünnaku tõrjumiseks Ukrainas (26.08). Foto: Efrem Lukatsky

Esimese kahe sõjaaasta jooksul polnud Ukraina lennukeid eriti näha. Välja arvatud legendaarne nn Kiievi kummitus, kes Kiievi õhuruumi kaitses palju ära tegi ja vastase lennukeid alla tõi, kirjutab erukolonel Hannes Toomsalu.

Sotsiaalmeediast on läbi käinud mõne hukkunud Ukraina piloodi nimed ja Venemaa rünnakud Ukraina lennuväljadele Mõrhorodis, Poltavas, Krõvõi Rigis ja mujal. Sõja alguses oli teada, et Ukrainal õnnestus suur osa oma vähestest lennukitest rünnakute eest peitu viia, kuid nendest ei oleks piisanud võitlemaks agressori õhuväe ja õhutõrjega. Egas vananenud suška'dest ja migi'dest poleks Venemaa suuremale ja uuemale lennuväele vastast olnud. Vähemalt esimesel kahel sõjaaastal seda ei toimunud, kuigi sarnaseid lennukeid NATO riikidest abiks saadi. Küll suutsid ukrainlased teisel sõja-aastal tänu abina saadud õhutõrjele hoida venelased eemal oma tagalast ja ka rindejoonest, seda ajani, kui agressori relvastusse ilmusid liugpommid.

Kui Surovikin venelaste agressiooni juhtima pandi, üritas ta helikopterid lahingusse tuua. Peale seda, kui neli tükki neist kuu jooksul alla tulistati, pole Vene helikopterite, nagu ka Ukraina omade aktiivset kasutamist rindejoonel näha olnud.

Tagasi üles