Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

MART KULDKEPP Ukrainal on teatud küsimustes kasulik käituda Venemaa kombel (1)

Copy
Ajaloolane ja kolumnist Mart Kuldkepp.
Ajaloolane ja kolumnist Mart Kuldkepp. Foto: Eero Vabamägi

Tasapisi on Ukraina okupatsioonist Kurski oblastis saanud fakt, millega tuleb tahes-tahtmata leppida nii Moskvas kui ka lääneriikide pealinnades, kirjutab ajaloolane ja kolumnist Mart Kuldkepp.

Kremli jaoks kahetsusväärne asjaolu, et Ukraina vägede Venemaa territooriumilt välja tõrjumiseks ei jätku hetkel ressursse, on väljendunud eeskätt püüetes Vene inimesi maha rahustada ja ärgitada neid olukorraga leppima. See ei tule režiimi mainele mõistagi kasuks, kuid samas on Vene ühiskond praeguseks piisavalt apaatne, et isegi otsesest okupatsioonist mitte välja teha.

Mingil määral meenutab see olukord meeleolusid 1918. aasta alguses, mil tolleaegses enamlaste ajalehes Tööline kirjutati suure kibedusega, et Vene sõduritel puudub igasugune huvi punaväkke astuda ja Saksa vägede vastu sõtta minna. Isegi ärgituse peale, et Saksamaa nõuab Venemaa käest endale juba hõivatud Baltimaid ja lisaks veel Tallinnatki, avaldati täit leigust ja isegi väikest kadedust sakslaste mõistuse üle: «Vaata, mis nad veel välja ei mõtle!»

Tagasi üles