Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

BORIS KIRT Konkurentsiamet laseb Elektrilevil ebaõiglaselt rahvast nöörida (5)

Copy
Kõrgepingeliinide mast.
Kõrgepingeliinide mast. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Hiljuti edastas Eesti suurim võrguettevõte, Elektrilevi OÜ teate, et konkurentsiameti otsusega tõusevad alates 1. oktoobrist võrgutasud keskmiselt 7,1 protsenti ja keskmine tariif hakkab olema 4,40 s/kWh, kirjutab majandusteadlane Boris Kirt.

Võrgutasude hinnatõusu põhjendab Elektrilevi OÜ elektrivõrgu seadmete uuendamise, liinide hoolduse ja ohutu võrgu tagamise vajadusega. Lisaks suurenenud investeeringu- ja hooldusvajadustele mõjutavad võrguteenuste kallinemist ka veel kiire inflatsiooni ning tööde ja materjalide hinnatõus. Samas lubatakse tarbijatele tagada stabiilne elektriühendus ja varustuskindlus ning vananeva võrgu võimalike rikete kiire lahendamine.

Selle hinnamuutuse käigus lisatakse kõigile pakettidele, kus seda veel ei olnud, võrguteenuse kuutasu. Laiapõhjalise kuutasu kehtestamist põhjendab Elektrilevi OÜ sellega, et kuutasu aitab katta elektrivõrgu ülalpidamiseks ja seadmete uuendamiseks vajalikke kulutusi. Rakendatav kuutasu on korterites valdavalt ühetaoline, eramutes ja väikeärides sõltub kuutasu liitumispunkti kaitsme suurusest.

Tagasi üles