Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

CHRISTOPHER ALOE Gruusia valitsuspartei soovib võidu korral hävitada demokraatia (9)

Copy
Gruusia peaminister Irakli Kobahhidze
Gruusia peaminister Irakli Kobahhidze Foto: IRAKLI GEDENIDZE/REUTERS/Scanpix

Gruusia valimised 26. oktoobril viivad riigi kas täielikult autoritarismi rüppe või tagasi Euroopa teele, ning seda olukorras, kus peaminister Irakli Kobahhidze on lubanud teha kõik vajaliku, et tagada valitsuspartei Gruusia Unistus võit valimistel põhiseadusliku enamusega, kirjutab toimetaja Christopher Aloe.

Eelmisel nädalal tuli partei omakorda välja avaldusega, et põhiseaduslikku enamust on vaja «poliitilise süsteemi parandamiseks», ning selleks peab opositsiooniparteid, mida nimetatakse «kollektiivseks Rahvuslikuks Liikumiseks», ära keelama. Seega soovib valitsuspartei võidu korral sisuliselt hävitada Gruusia demokraatia ning kehtestada riigis üheparteisüsteemi.

Kuigi ekspresident Mihheil Saakašvili ja tema partei Ühinenud Rahvuslik Liikumine (UNM) vastandumine kuulub Gruusia Unistuse tavapäraste võtete hulka, siis antud lubadus – üha suurenev lääneriikidega vastandumine ning ka Venemaa eeskujul seaduste vastu võtmine, nagu nn välisagentide seadus – näitab, kus suunas riiki tüüritakse – autoritaarsuse ja venemeelsuse poole.

Tagasi üles