Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Raul Eamets Kas presidendi teravad mõtted juhivad poliitikud õigele teele? (10)

Copy
Eesti Vabariigi taasiseseisvumise aastapäeva tähistamine presidendi roosiaias 20. augustil 2024. President Alar Karise kõne.
Eesti Vabariigi taasiseseisvumise aastapäeva tähistamine presidendi roosiaias 20. augustil 2024. President Alar Karise kõne. Foto: Martin Pedaja

Nagu meediast on juba läbi käinud, oli seekordne presidendi kõne võib-olla poliitilisem, kui tavapäraselt oleme harjunud, ning peamine sihtgrupp olid poliitikud. See peegeldab üldist sisepoliitilist olukorda – kui tundub, et mingeid asju saaks teha teisiti, tuleb neile ka osutada. Presidendi osundamine on kindlasti mõjukam kui analüütikute ettepanekud arvamusartiklites, kirjutab kolumnist ja Bigbanki peaökonomist Raul Eamets.

Alljärgnevalt peatun mõnel kõnepunktil. Kirjutasin ka ise mõni aeg tagasi, et Eesti peamised prioriteedid on paigast ära. Kellele me loome suurte kaitsekulude ja tasakaalus eelarvega riiki, kui meil pole siin varsti enam inimesi. Seetõttu oli väga sümpaatne, et sündimuse teema oli presidendi kõnes esimesel kohal.

Nii nagu demograafia professor Allan Puur hiljutises raadiointervjuus mainis, on sündimuse languse taga lisaks objektiivsetele põhjustele (sünnitusikka on jõudnud üheksakümnendate alguses sündinud noored, keda on lihtsalt oluliselt vähem kui varasemaid põlvkondi), aga ka üldised hoiakud noorte seas ning ebakindlus tuleviku suhtes. Seda ebakindlust süvendavad ühelt poolt üldine geopoliitiline olukord ja teisalt ka majanduspoliitilised sammud, mis on vähendanud lastetoetusi. President mainis väga õigesti, et inimesed peaksid tajuma, et nad elavad lapsesõbralikus riigis. Seda tunnet on viimasel ajal pigem vähemaks jäänud, kui lugeda valdkondlike ministrite arvamusi.

Tagasi üles