Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Rainer Saks Valgevene kindral lubas rahvale relvad jagada (2)

Copy
India peaminister Narendra Modi ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi viimas mänguasju sõjas hukkunud laste mälestusmärgile Kiievis.
India peaminister Narendra Modi ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi viimas mänguasju sõjas hukkunud laste mälestusmärgile Kiievis. Foto: Sarakhan Vadym / Ukrainian Preside / Planet Pix via ZUMA Press Wire / Scanpix

India peaministri Narendra Modi visiit Kiievisse oli Ukraina, aga ka India jaoks väga –oluline, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Seni olid Kiievis käinud vaid nende riikide esindajad, kes väga selgelt toetavad ja abistavad Ukrainat Venemaa agressiooni tõrjumisel. India otsest sõjalist abi Ukrainale ei osuta ning ei järgi ka kõiki Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioone, kuid India astub selle külastusega ühe väikse, kuid märgatava sammu globaalse tasandi gravitatsiooni keskuse suunas. India peaminister külastas konfliktis hukkunud laste memoriaali, millega soovitakse visualiseerida selle visiidi peamine sõnum.

India pakub ennast ettevaatlikult ja suurema kärata Ukraina ja Venemaa vahel vahendajaks. India on tugevas seoses Venemaaga, kuna kasutab suures osas Nõukogude relvastandardile vastavat relvastust. India ostab suurtes kogustes ka Venemaa naftat, vaatamata kehtivatele Venemaa–vastastele sanktsioonidele. Seepärast käsitletakse India tegevust ka kui Venemaad toetavat. Tõsise rahuvahenduse soovi korral on neid ja mitmeid teisi asjaolusid võimalik kasutada ka survevahendina.

Tagasi üles