Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

AK FOOKUS Kuidas ma Stalini parema käega öiseid tähti vaatasin (4)

Copy
Saksamaa ja Nõukogude Liidu vahelise mittekallaletungilepingu ehk Molotovi-Ribbentropi pakti allkirjastamine Moskvas 23. augustil 1939. 
Saksamaa ja Nõukogude Liidu vahelise mittekallaletungilepingu ehk Molotovi-Ribbentropi pakti allkirjastamine Moskvas 23. augustil 1939. Foto: Wikimedia Commons

Alustame mõistatusega. Kes nõukogude juhtkonnast kirjutas Stalini suure terrori ajal alla kõige suuremale hulgale mahalaskmisnimekirjadele? Stalin ise? Tema kirjutas alla 357 nimekirjale. Aga inimene, kes kirjutas alla 372 nimekirjale, oli Vjatšeslav Mihhailovitš Molotov.

Miks ma lähen oma mõtetes sageli tagasi hämmastava 1962. aasta suve juurde, kui veetsin teismelisena Moskva lähedal suvilas peaaegu iga õhtu ühe 20. sajandi kõige kummalisema ja fanaatilisema inimesega suheldes? Vjatšeslav Mihhailovitš Molotov – kes on läänes tuntud kui «härra Ei», kes oli Stalini ajal teine mees Nõukogude Liidus ja juhtis aastaid Nõukogude Liidu välispoliitikat ning kes on kogu maailmas tuntud Molotovi-Ribbentropi pakti tõttu, mis jagas Euroopa Nõukogude ja Hitleri mõjupiirkondadeks – elas minu naabersuvilas.

Nüüdsel ajal on «härra Ei» minu jaoks midagi enamat kui Molotov. See on teatud konstant Venemaa poliitikas, pidev tagasipöördumine «alguspunkti», autoritaarne paradigma, mis on praegusel Putini Venemaal esile kerkinud.

Tagasi üles