Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

HEIDO VITSUR Peaministril on vaja suuremate volitustega riigikantseleid (6)

LHV analüütik ja majandusteadlane Heido Vitsur.
LHV analüütik ja majandusteadlane Heido Vitsur. Foto: Tairo Lutter

Kuigi Lennart Meri tajus humanitaarina juba oma esimese presidendiks olemise ajal, et Eestis on hakatud elu järjest enam nägema läbi bürokraatliku loogika monokli ning sellele tähelepanu juhtimiseks väitis, et Eestist on õigusriigi asemel saamas seaduseriik, on meie tegevuse peamiseks suunajaks jäänud tänaseni bürokraatlik mõtteviis, kirjutab majandusekspert Heido Vitsur.

Seda praegu suuremal määral kui toona, mistõttu rahvuse elulised huvid või vajadused alatihti bürokraatliku loogika varju jäävad

Seepärast ei ole üldse üllatav, et arengubioloogi haridusega president Karisel tuli iseseisvuse 33. aastapäeval pidada just selline kõne, mis oli suurimas osas pühendatud meie arenguprobleemidele. On isegi kummaline mõelda sellele, et 33-aastaseks saanud riigis tuleb kellelegi selgitada sellist, meie igapäevastes tegemistes kaduma kippuvat tõsiasja, et sotsiaalne ja majanduslik moodustavad lahutamatu, omavahel seotud terviku, ja et sotsiaalne ei tähenda üksnes sotsiaalkindlustust vaid kõike, mis puutub inimese ühiskonnaliikmeks olemist, sealhulgas inimeste ja valitsuse suhteid, vastastikust usaldust.

Tagasi üles