Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

NORMAN VESTER Riigi tõhusamaks muutmisel võiks appi tulla erasektor (2)

Copy
Rahandusministeerium
Rahandusministeerium Foto: Mihkel Maripuu

Viimase aja uudistes on järjest rohkem juttu valitsuse pingutustest leida uusi võimalusi riigieelarve täitmiseks. Eesmärk on leida rohkem raha, kuid probleemiks pole mitte ainult tulu, vaid ka kulutuste kontroll, kirjutab finantskontroller Norman Vester.

Valitsuse soov kasvatada riigi tulusid on mõistetav, kuid sageli tundub, et samavõrra oluline on ka kulutuste optimeerimine ja põhjalik kontroll. Praegu keskendutakse sageli uute maksude kehtestamisele ja tööealise elanikkonna koormuse suurendamisele, kuid see võib viia lõpuks olukorrani, kus maksumaksjaid survestatakse ülemäära ja kogu süsteem muutub hapraks.

Esiteks peame tunnistama, et valitsusel on väga keeruline olukord. Majanduslik ebakindlus, rahvusvahelised pinged ja rohepöörde nõudmised panevad eelarvele tugevat survet. Sellest hoolimata jääb mulje, et valitsusel pole piisavat kontrolli oma kulutuste üle. Erinevad riigiasutused töötavad tihti justkui omaette saareriikidena, kus rahavoogude üle ei peeta arvet nii tõhusalt, kui võiks. Kui me räägime riigi rahalisest tõhususest, ei peaks keskenduma ainult tulude kasvatamisele maksude tõstmise teel, vaid hoopis kulutuste läbipaistvuse ja nende vajalikkuse hindamisele.

Tagasi üles