Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RIHO TERRAS Saksamaa otsuse tagajärjed on rängad. Ärge laske end Kurski operatsiooni edust eksitada (16)

Riho Terras
Riho Terras Foto: Genevieve Engel / Euroopa Parlament

Saksamaa peatab abi andmise Ukrainale. Vormilise põhjusena tuuakse küll võlapidur ja eelarvepiirangud, kuid tegelikult on asi poliitilistes prioriteetides. Otsuse eest on ainuvastutav kantsler Olaf Scholz ja sotside valitsus, kirjutab Euroopa Parlamendi saadik Riho Terras (Isamaa).

Tegelik olukord on, et Saksamaal on föderaalreserve peaaegu 500 miljardit eurot. Loovutada sellest 10 miljardit või või isegi rohkem Ukraina (ja seega Saksamaa enda) julgeolekule ei oleks mingi probleem. Erakordselt halva otsuse eest on vastutav kantsler Scholz ja sotside juhitud valitsus. Tasub meeles pidada, et 2025. aastal on tulemas Bundestagi valimised ja liidukantsler prioritiseerib siseriiklikke teemasid Ukraina toetamise asemel.

Tagajärjed saavad olema tõsised. Edaspidi võib nõrgeneda mitte ainult Saksamaa usaldusväärsus liitlaste silmis, vaid ka kogu Euroopa julgeolek. Sellest on sakslased aru saanud ja liidukantsler saab kriitikat nii valitsusest kui ka opositsioonilt. Näiteks on CDU opositsionäär Norbert Röttgen selgelt öelnud, et toetades Ukrainat toetab Saksamaa ka ennast.

Tagasi üles