Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Putin tahab oktoobriks Kurski oblastis platsi ukrainlastest puhtaks lüüa (2)

Copy
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: NATALIA KOLESNIKOVA

Ukraina parlament keelustas Venemaaga seotud religioossete organisatsioonide tegevuse Ukrainas. Teisisõnu tähendab see Moskva patriarhaadi vene õigeusu kiriku tegevuse keelustamist, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Moskva patriarhaadi kanoonilisse alluvusse kuulunud kogudustel on üheksa kuud aega, et katkestada oma suhted endise emakirikuga. Seda, et vene õigeusu kiriku kaudu on Venemaa aastaid tegelenud Ukraina riigi vastase tegevusega, ei ole enam vaja tõestada. Kuna Venemaa pommitab massiivselt linnu Ida-Ukrainas, on Venemaa ise hävitanud suure hulga omaenda kiriku kogudusi. Moskva kiriku edasise saatuse määravad suuresti ära koguduse vaimulikud.

Ukraina kirikuga kedagi ühinema ei sunnita ja nii võib arvata, et vähemalt esialgu ei soovi senised Moskva kiriku vaimulikud teiste kirikutega ühineda. Kui aga suhted Moskva kirikuga on vastavalt seadusele katkestatud, tekib küsimus, kuidas saab ametisse määrata (pühitseda) uusi vaimulikke ja kas Moskva kirik suudab kuidagi säilitada kontrolli ametlikult ilma vaimuliketa koguduste üle. Seni, kuni Venemaa jätkab agressiooni Ukraina vastu, muutuvad vene kiriku positsioonid Ukrainas iga päevaga nõrgemaks.

Tagasi üles