Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

TUNNE KELAM Iseseisvuse taastamine oli kogu eesti rahva kangelastegu (21)

Ärkamisaeg 1989. «Eestimaa laul».
Ärkamisaeg 1989. «Eestimaa laul». Foto: Postimehe arhiiv

Meil on 20. august kujunenud oluliseks päevaks, tegemist on eri aegadel toimunud pingutuste ühise kulminatsiooniga. Ent probleem on täna see, et meil on sellest läbi löönud lihtsustatud ajalookäsitlus, mis meie vabadusvõitluse ajalugu vaesestab ja vähendab meie rahva tegelikku rolli selles. Iseseisvuse taastamine oli tegelikult kogu eesti rahva kangelastegu, kirjutab Euroopa Parlamendi endine liige ning Eesti Komitee omaaegne esimees Tunne Kelam (Isamaa).

Mis oli taust? Taust oli hirmu ületamine. See oli põhiteema: pidev heitlus hirmu ja lootuse vahel. Mäletan 1986. aastal toimunud vestlust ühe keskealise eesti haritlasega, kes oli rahvuslikult mõtlev inimene. Ta vaatas mulle kurvalt otsas ja ütles: «Eesti Vabariik, seda minu silmad ei näe!»

Ta eksis, aga see oli inimlik eksimus, pool sajandit kestnud üldise repressioonidehirmu ja lootusetuse taustal. Täna aga on meil hea võimalus üritada oma mälestusi 1980ndate keskelt kuni 20. augustini 1991 mahutada ühtsesse süsteemi. Ma pakuksin välja, et vajame Eesti vabadusvõitluse terviklikku käsitlust. Kui väidame, et vabaduse taastamine toimus laulva revolutsiooni, Balti keti ja ülemnõukogu otsuste kaudu, on see õige, aga kipub jääma ühepoolseks. Muidu jääme edasi sorteerima paljutahulisest vabanemisvõitlusest üksikuid lülisid. Ja igal vaatlejal võib olla oma lemmiklülide komplekt. See aga ei vii meid edasi ega anna vabaduses sündinud põlvkondadele edasi vabadusvõitluse tegelikku keerukust ja rikkalikust.

Tagasi üles