Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Toomas Alatalu Ukraina abi vähendamine on vaid Saksamaa valimiste-eelne avaldus

Copy
Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. 16. veebruar 2024.
Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. 16. veebruar 2024. Foto: IMAGO / dts Nachrichtenagentur

Viimaste päevade rabavaimate uudiste hulka kuuluvad teated Saksa valitsuses arutatavast kavast vähendada Ukraina toetamist sõjas. Neile lisandunud septembris 2022 õhitud Nord Streami pärast ärritunud Moskva avameelitsemine lubab siiski küllalt selgelt määratleda mainitud uudiste tegelikku autorit, kirjutab politoloog Toomas Alatalu.

Rahvusvaheline olukord tervikuna on täna liiga keeruline peasuundumuste paikapanemise mõttes. Kui ikka maailmas käib sõda ja agressorist esisõdija samas ütleb, et peab vaid erioperatsiooni ehk osalist sõda ning vastaspool on omalt poolt nõus, et sõdime vaid ohvri territooriumil, siis... selgust on ju raske tuvastada!? Rääkimata sellest, et käib teinegi sõda, kuhu on kaasatud kõik nii-öelda põhisõjas kaasarääkijad, kel jagub sinnagi mitte-üheselt mõistetavaid mööndusi.

Edasi teevad kogu vaagimise raskeks kahes juhtivas lääneriigis eesseisvad valimised. USAs on need novembris, Euroopa liiderriigis Saksamaal aga valitakse juba septembris kohalikku võimu Tüüringis ja Brandenburgis, mis teadagi olid pikalt Nõukogude sotsialistliku okupatsiooni all ja esindavad tänagi Saksamaa vaesemat poolt. Probleem on aga selles, et erinevate kriiside mõjul on kodanike häälestatus valitsejate suhtes ülikriitiline ja juunis toimunud europarlamendi valimiste tulemusi arvestades ootab Saksamaa valitsust ees lüüasaamine ka neil valimistel. Siis aga on järgmiseks juba uue Bundestagi valimised septembris 2025.

Tagasi üles