Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAUL EAMETS Tulumaks ettevõtte kasumilt tekitab suure segaduse (22)

Copy
Raul Eamets.
Raul Eamets. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eelmisel nädalal tekitas palju elevust rahandusministri idee asendada ettevõtte tulumaks maksuga palgafondilt, kirjutab Bigbank peaökonomist Raul Eamets ning selgitab selle tagamaid.

Kaheprotsendiline tulumaks ettevõtte kasumilt võib esmapilgul tunduda väheoluline – ettevõtted ei pane seda tähelegi. Tegelikkuses kaasneb sellega aga suur segadus nii aruandluses kui maksukogumises. Ettevõtted peaksid suutma prognoosida oma kasumit ja sellelt avansilist tulumaksu maksma.

Kui tuua näiteks põllumajandus, on ilmselge, et kevadel on praktiliselt võimatu prognoosida sügise saaki ja toodangu kokkuostuhindu. Kui prognoositavat kasumit ei tule, tuleb makstud maks tagastada, mis muudab varasema tulu riigi jaoks kuluks. Maksunduse üks põhiprintsiipe on, et kogutav maksutulu peab ületama maksu administreerimisega seotud kulud. Ma pole kindel, kas see kaheprotsendilise ettevõtte tulumaksu puhul tegelikult nii on, eriti kui pole avalikult näha olnud mingeid arvutusi. Kogu arvepidamine ja asjaajamine eeldaks iseseisva bürokraatiaparaadi loomist, mis võib suure osa võimalikust maksutulust neelata.

Tagasi üles