Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Rainer Saks Venemaa kasutas vägede koondamiseks võtet, mida on varem nähtud vaid üks kord (5)

Copy
Vene sõdurid okupeeritud Hersonis.
Vene sõdurid okupeeritud Hersonis. Foto: Postimees

Ukraina meedia vahendab, et Vene väejuhatus on moodustanud strateegilise lennuväe ning kosmosevägede personalist ühe Kurski piirkonnas võitleva üksuse. Tegemist on väga olulise indikaatoriga personali nappuse kohta Vene armees, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Ukraina sõjandusanalüütiku Aleksander Kovalenko teadmise kohaselt korraldab Vene armeel praegu Kurski oblastis kaitsetegevust 15 000-meheline väekontingent, kellest ainult 6000 on sinna toodud Donbassist. Praeguseks on Ukraina väed hõivanud umbes 1300 ruutkilomeetri suuruse ala ning olemasolevatest vägedest ei piisa isegi Ukraina armee edasitungi riivistamiseks. Seepärast ei ole võimalik ette kujutada, kuidas lähematel nädalatel võiks Vene armee alustada suuremat edasitungi oma territooriumi tagasivallutamiseks.

Ukraina armee on jätkanud väiksemaid edenemisi Kurski oblastis, kuid näib peamiselt konsolideerivat oma senist edu ning kindlustab oma positsioone. Peamine edenemise potentsiaal on praegu seotud Vene vägede isoleerimisega Gluškovo rajoonis. Eile hävitati viimane sild, mis viis üle Seimi jõe ning sellega on Gluškovo rajooni ühendused ülejäänud Venemaast ära lõigatud. Arvatavasti suudab Vene armee ehitada mõne pontoonsilla üle selle jõe, aga mingit lootust piirkonda kaitsta Vene armeel ei ole.

Tagasi üles