Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

NÄDALA NÄGU Kindral, kes liigub läbi sõjakaose (1)

Kindralpolkovnik Oleksandr Sõrskõi.
Kindralpolkovnik Oleksandr Sõrskõi. Illustratsioon: Johan Elm

Kindrali kirjeldamine sõja keskel on nagu varju fotografeerimine tormis: komandör liigub läbi sõjakaose, tema tõeline olemus, nagu ka tema tugevused ja nõrkused, on ümbritseva tormi tõttu varjatud ja nähtavad ainult lähimatele kolleegidele. Vaadates seda, kuidas tänini II maailmasõja aegseid lahinguid üle vaieldakse, võib kindel olla, et ajaloolased ja analüütikud arutavad veel aastakümneid Kurski invasiooni sõjalise ja poliitilise tähtsuse ning kindralpolkovnik Oleksandr Sõrskõi rolli üle selles.

Sõrskõi on sündinud Venemaal venelaste perekonda, ema-isa ja turvamehest vend elavad endiselt Vladimiris, vaid 200 km kaugusel Moskvast. Vene taust võib seletada, miks Sõrskõi ei karda Venemaa osalist hõivamist. Ta teab, kuidas venelased mõtlevad. Lisaks tuntakse sünnimaal end loomuldasa turvaliselt.

Venemaal sündinud kindralpolkovniku saavutused Venemaaga võitlemisel on märkimisväärsed: ta juhtis Kiievi edukat kaitset, millele järgnes üllatusrünnak Harkivis 2022. aasta sügisel. Kurski operatsioon sarnaneb Harkivi pealetungiga nii üllatusmomendi, erakordse salastatuse, operatsiooni veatu teostuse kui ka mõju poolest käimasoleva sõja strateegilistele narratiividele.

Tagasi üles