Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

MART RAUDSAAR Elekter kallineb. Kas meid ootabki tulevik peerutule valgel? (30)

Suured meretuulepargid ei lahenda Eesti energeetikaprobleeme.
Suured meretuulepargid ei lahenda Eesti energeetikaprobleeme. Foto: windspider.com

Meie esivanemad said peerutule valgel elektrita hakkama, kuid nad elasid ka muldpõrandaga tubades ning tegelesid lihtsamat sorti põllumajandustöödega. Ega neil mingit valikut polnudki. Teisalt, kes on juba harjunud elektrivalgusega ning vajab igapäevaseks eluks pesumasinat, arvutit ja internetti, muldpõrandate ajastusse tagasi ei soovi, kirjutab Postimehe arvamustoimetuse juhataja Mart Raudsaar.

Paraku on elekter muutnud üha kallimaks ning lähitulevikus aasta keskmist hinda prognoosides paranemist ei paista. Meenutame, et juulikuus maksis meie börsielekter keskmiselt kuus korda rohkem kui Soomes: meil keskmiselt 9,8 senti kilovatt-tund, ent põhjanaabritel kõigest 1,7 senti.

Põhjuseks on peetud Eesti elektrivõrku Soomega ühendava EstLink 2 riket, mistõttu jõuab Soome odavamat elektrit meile tavapärasest oluliselt vähem. Tegelikult on tegemist vaid ühe põhjusega, õigemini olemasolevate riskide realiseerumisega. Eelduse selleks annabki asjaolu, et meie elekter on väga kallis ning üha kallimaks läheb, mis omakorda mõjub väga halvasti Eesti tööstuse ja ettevõtluse konkurentsivõimele.

Tagasi üles