Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Ukrainlased on võtnud Kurski oblastis vangi väga kõrge väärtusega ohvitsere (5)

Copy
Kurski oblastis vangi langenud Vene sõdurid.
Kurski oblastis vangi langenud Vene sõdurid. Foto: Ukrainian Security Service Press Office

Valgevene juht Lukašenka on peale Kurski operatsiooni algust väga sage intervjuude andja. Lisaks teadetele vägede koondamisest Ukraina piirile, ähvardab ta kõigi vahenditega, kaasa arvatud tuumarelvaga (mida tal ei ole), juhul kui Ukraina väed ületavad Valgevene piiri, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Eile lisas Lukašenka, et juhul, kui Ukraina armee peaks tungima Valgevene territooriumile, sisenevad Valgevenesse Venemaa väed, et Valgevene territooriumi kaitsta. Seda võib pidada täiesti kindlaks stsenaariumiks. Põhjus, miks Valgevene seni ei ole oma vägedega toetanud Venemaa agressiooni, on suuresti ka selles, et Valgevene armee ei suudaks pikemalt tõsist sõda pidada ning Venemaa oleks sunnitud tooma oma väed Valgevene režiimi säilitamiseks sinna kohale. Nüüdseks on Valgevene oma sõjavarustuse nii suures mahus Venemaale loovutanud, et nad ei suudaks Ukraina rünnaku korral ka oma riigis suuremat mobilisatsiooni läbi viia. Võib arvata, et Lukašenka ei ole oma vägede lojaalsuses ka täiesti kindel.

Vene armee sissetoomine tähendaks ühtlasi Valgevene täielikku inkorporeerimist Venemaaga. Selle stsenaariumiga ähvardamine on mõeldud esmajärjekorras lääneriikide heidutamiseks. Lukašenka loodab, et kui Ukrainal on Valgevenesse sissetungi kavatsus ka olemas, siis tema kommunikatsioon motiveerib lääneriike Ukrainat ohjeldama. Lukašenka saab väga hästi aru, et kuigi Valgevene väed otse sõjategevuses Ukraina vastu ei ole osalenud, on sõja alguses Valgevene alade kaudu läbi viidud rünnak Kiievile jätnud Urkainale moraalse õiguse sõjaline vasturünnak teha. Praegu näib, et ta millegipärast peab seda täiesti tõenäoliseks.

Tagasi üles