Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JELENA SKULSKAJA Rahvas nõuab keelde ja karistusi, nii et hirm hakkab (12)

Copy
Dionysose etteaste Pariisi olümpiamängude avatseremoonial, millele järgnes paljude inimeste pahameel sotsiaalmeedias. 
Dionysose etteaste Pariisi olümpiamängude avatseremoonial, millele järgnes paljude inimeste pahameel sotsiaalmeedias. Foto: Kaader Kanal2 Otseülekandest

Nobeli laureaat Dmitri Muratov rääkis hiljuti loo, mida ma ei suuda mõista. Poliitvangidel on Venemaal lubatud saada toidupakke – kuni paarkümmend kilo kuus; kuid kaugeltki kõigil pole lähedasi ja inimõiguslased pöörduvad kaastundlike inimeste poole. Ja nõnda saatis üks «kaasatundjatest» enda valitud kannatajale paki – kakskümmend kilo soola. Et vang ei saaks enam muud toitu, et tema olukorra õudus oleks viidud maksimumini.

Olen lugenud memuaare, kuidas Stalini ajal söödeti poliitvange tapivaguneis spetsiaalselt soolaheeringaga – neil oli valida: kas surra nälga või janu kätte.

Me räägime Eestis vähe kartmatutest inimestest Venemaal, kes pole loobunud oma veendumustest ja protestivad sellega, mis neil on – SÕNAGA. Üks uskumatutest poliitilistest protsessidest on lõppenud: näitekirjanik Svetlana Petritšukile ja lavastaja Ženja Berkovitšile määrati näidendi «Finist – helge jahikull» eest kuus aastat üldrežiimiga koloonias.

Tagasi üles