Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Erkki Koort Kas sissetungist Venemaal teadsid kõik peale Moskva?

Copy
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Gavriil Grigorov

Venemaa juhtkonnal ei ole praeguseni täit pilti sellest, mis Kurskis toimub. Samuti puudus usutav eelhoiatus, mis näitab, et luure kukkus läbi, kirjutab Postimehe ja Sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

Tänaseks on Ukraina hõivanud umbes 1000 ruutkilomeetrit, mis on suuruse poolest võrreldav Hiiumaaga. Venemaad arvestades on see tühine osa, kuid asi on põhimõttes. Väide, et sellisel kujul ei ole Venemaa pidanud rünnakutega oma territooriumil varem tegelema, on samal ajal nii tõsi kui ka vale. Venemaa pidas oma territooriumil maha nii esimese kui ka teise Tšetšeenia sõja, millest ei puudunud ka väline komponent. Tõsi, palju piiratum. Samuti on mitu korda tunginud üle piiri Ukraina eest sõdivad venelastest vabatahtlikud.

Praeguse rünnaku puhul on aga tõsiseks probleemiks, et Moskva on omaks kuulutanud Ukraina neli oblastit, millest ükski ei ole Venemaa kontrolli all. Seega käib Moskva vaatenurgast Venemaa piirides juba pikalt sõjategevus. Omaks kuulutatud oblastite puhul loodeti mentaalset edu ning eeldati lääne survet Ukrainale. Saavutati hoopis muutus, kus Venemaa ise ka ei tea, kus piir on ning kus võib sõdida.

Tagasi üles