Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

AK KIRJANDUSKOOL Reisipildid Euroopast esimese maailmasõja puhkemise aastal

Copy
1914. aasta reisipildid
1914. aasta reisipildid Foto: Erakogu

Karl August Hindrey (1875–1947) oli ajakirjaniku, kultuurikriitiku ja seltskonnategelasena tuntud Hoia Ronk pseudonüümiga ammu enne seda, kui ta kirjanikuks sai. Nooreestlastest pisut vanemana oli ta Euroopassegi jõudnud varem, sobides nõnda õpetussõnu jagama ja veidi ülalt alla vaatama isegi Tuglasele, kirjutab kirjandusteadlane Janika Kronberg.

Õppinud kunsti Peterburis, Münchenis ja Pariisis, kuid kärsitu ja boheemliku loomuse tõttu ühtki kooli lõpetamata, ilmusid eesti ajakirjanduses juba 1902. aasta lõpus Hindrey esimesed kultuurikirjad Pariisist, kus ta siis peatus pikemat aega.

Kevadel 1914 asutas ta end uuele Euroopa reisile. Teekond viib laevaga Riiast Kopenhaageni, kus ta põgusaks vestluseks otsib üles Eduard Vilde, sealt edasi läbi Saksamaa Pariisi. Tuttav linn on mattunud uue ajastu automürinasse, erinevate keelte ja nahavärvidega kihavat tänavapilti kirjeldades tõdeb Hindrey, et kodusel Pühajärvelgi ei ole inimene nii üksik kui suurlinna massis. Rohket tähelepanu saavad Pariisi pargid, kalmistud ja kuulsuste hauad ning monumendid. Tuglas on Pariisist ära, kuid Hindrey seltsib eesti kunstnike, eriti Jaan Koortiga. Aga end rahvusvahelise mehena tundes leiab ta oma teekonnal ühise keele ja jutuaine ka igat masti juhuslike reisi- või kohvikukaaslastega kaardilauas või klaasikese kangema juures.

Tagasi üles