Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Lauri Vahtre Laske inimestel endale ise leiba teenida! (31)

Copy
Ajaloolane Lauri Vahtre.
Ajaloolane Lauri Vahtre. Foto: Tairo Lutter

Igaüks, kes suudab endale ise leiba teenida, on õnnistuseks endale ja tervele ühiskonnale. Rahandusministeerium ei peaks teda ette vargaks tembeldama ega kurjalt põrnitsema nagu koer siili, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).

Vabariigi Valitsus istub ümmarguse laua taga ja otsib raha. Selleks on ministritel ees spikker Eesti riigieelarve tulude kohta. Peamised sissetulekuallikad on: sotsiaalmaks (umbes 5 miljardit eurot), käibemaks (umbes 4 miljardit), üksikisiku tulumaks (umbes 2,5 miljardit), välistoetused (umbes 1,7 miljardit) ja juriidilise isiku tulumaks (umbes 0,85 miljardit). Üht-teist veel, kokku 16,8 miljardit. Paraku seisab kulude real suurem arv, 18,5 miljardit. Vahe seega 1,7 miljardit.

Ministrid vaatavad üksteisele otsa: kuidas need arvud võrdseks teha, nii et kulusid oleks sama palju kui tulusid? Üks võimalus oleks kärpida kulusid, aga üsna peagi selgub, et see pole võimalik, sest see pole võimalik. (Välja arvatud peretoetuste arvelt. Jaa, seda võib, sest lapsed on nagunii tülikad ja Reformierakonda valimas ei käi. Ja teine erand on ka: koole võib alati hulgakaupa kinni panna. Seda nimetatakse koolivõrgu korrastamiseks.) Järeldus: tuleb midagi ette võtta tuludega, et need annaksid kokku, noh, nii kaks miljardit rohkem. Eesti keeles öeldult: tuleb tõsta makse.

Tagasi üles