Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Toomas Alatalu Mongolite keskel kujunenud Zelenskõi tegutseb suure pildi põhjal (3)

Copy
Volodõmõr Zelenskõi USA ja Ukraina lippude taustal.
Volodõmõr Zelenskõi USA ja Ukraina lippude taustal. Foto: ANNA ROSE LAYDEN

Maailmas on teisigi juudi päritolu riikide liidreid, ent ma söandan Zelesnkõi erakordselt julgele ja iga hetk värskele tegutsemisele lisada tema erilise eemal asuva olulise asja tunnetuse, millele Mongoolia lõputud avarused kindlasti kaasa aitasid, kirjutab politoloog Toomas Alatalu.

Olen pikalt edasi lükanud rõhumist faktile, et suures poliitikas ilma tegevat Volodõmõr Zelenskõi kujunemist on mõjutanud ka poisipõlves veedetud neli aastat Mongoolia linnas Erdenet.

Tema isa töötas seal Nõukogude spetsialistina, elati muidugi Vene koloonias, ent eks jookstud ringi ka mongolitega, kunagise hiidriigi rajajate järeltulijatega, kes oma minevikku pole unustanud ning oskavad end õigel hetkel näidata (lugege mu artiklit ajakirjas Akadeemia N6) ja kinnitan oma kogemusest, et perestroika päevil näitasid nad esimesel võimalusel rea-venelastele koha kätte. Olen väisanud ka nende strateegiliste uuringute keskust. Mongoolias, kus silmapiirini pole midagi näha, tuleb kiiresti kätte suurelt mõtlemine – seal kusagil kaugel on see ja seal on too.

Tagasi üles