Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

AUTOJUHT Parkimistrahvid on ebaõiglased, süsteem vajab muutmist (16)

Parkimistrahv. Foto on illustreeriv.
Parkimistrahv. Foto on illustreeriv. Foto: FOTO LAURA OKS / POSTIMEES

Hiljutine juhtum Tartu linnas, kus väike hajameelsus parkimiskella seadmisel tõi kaasa 30-eurose trahvi, juhib tähelepanu õigussüsteemi paindlikkuse ja inimlikkuse vajadusele. See juhtum avab arutelu karistusmeetmete rakendamise üle ning pakub võimalusi süsteemi parendamiseks, et suurendada kodanike teadlikkust ja usaldust.

31. juulil 2024 parkis Tartu elanik oma auto J. Kuperjanovi tänavale ja suundus kauplusesse, olles kindel, et on järginud kõiki parkimisreegleid. Piirkonnas kehtib 90-minutiline tasuta parkimisõigus, mida kinnitatakse parkimiskellaga. Kuigi ta viibis poes vaid 43 minutit, leidis ta tagasi tulles oma auto esiklaasilt 30-eurose parkimistrahvi.

Selgus, et parkimiskellale oli ekslikult märgitud vale aeg. Juht oli parkinud oma auto kell 15.15, kuid hajameelsuse tõttu märkinud parkimiskellale aja 17.15. Selline eksimus sai tõenäoliselt alguse parkimiskella disainist, kus suurelt oli kirjas number 5 ja selle all väiksemalt 17. Seetõttu märkas ta ekslikult numbreid 1 ja 5, seades kellaaja valesti.

Tagasi üles