Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

ALAR KILP Sotsid edenevad tänu pragmaatilisele juhtimisele ja Keskerakonna kriisile (11)

Copy
Lauri Läänemetsa strateegia «pooleldi
koalitsioonis, pooleldi opositsioonis» töötab: sotside reiting üha tõuseb.
Lauri Läänemetsa strateegia «pooleldi koalitsioonis, pooleldi opositsioonis» töötab: sotside reiting üha tõuseb. Illustratsioon: Postimees

Kaja Kallase teise valitsuse moodustamise algusajal – 2022. aasta juulis – oli Reformierakonna toetusreiting püsivalt üle 30, sotside oma alla kümne. Miks sotside reiting pole langenud samamoodi nagu peaministrierakonna oma, küsib Tartu Ülikooli politoloog Alar Kilp.

Ühiskonnauuringute instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti küsitluste põhjal tõusis juuli lõpuks sotsiaaldemokraatide toetusreiting (16,8 protsenti) kõrgemale Reformierakonna omast (16,3 protsenti). Sotsid on kaks aastat järjest olnud Reformierakonna juhitud valitsuskoalitsioonides.

Sotse hoiab edenemas rohkem pragmaatiline juhtimine ja kommunikatsioon kui ideoloogia. Kui Lauri Läänemets sai veebruaris 2022 sotside juhiks, oli SDE äsja saanud kahe aastakümne kõige kehvema tulemuse (2021. aasta) kohalikel valimistel (5 protsenti). Juhiks kandideerimise kõnes väitis Läänemets, et erakonna ambitsioon «ei tohi olla midagi vähemat kui peaministripartei». Pragmaatiliselt lähenedes on võimuks vaja kõrget reitingut ning sõnumeid tuleb valida lisaks maailmavaatele ka reitingu alusel.

Tagasi üles