Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Mihkel Kunnus Lastetus on samuti laen (11)

Lastetus oleks kui võlgu elamine.
Lastetus oleks kui võlgu elamine. Foto: Margus Ansu

Värske valitsuse kokkuklopsimise mürast kostab ka õige pahaendelisi ja hirmutavaid hääli. Näiteks see karmi kärpimispilguga, et tuleks üle vaadata lastetoetused. Ainüksi selline teemapüstitus on täiesti vale, sest süvendab ühte kõige ohtlikumat ühiskondlikku trendi – laste saamisest loobumist põhjusel, et kindlustunnet pole piisavalt. Sellised arutelud vähendavad ju kindlustunnet veelgi! Rääkimata faktist, et seesama võimuerakondade kamp on korra juba lastetoetusi ja perehüvesid vähendanud, kirjutab Fookuse toimetaja Mihkel Kunnus.

Laste saamiseks peab olema täidetud terve rida vajalikke eeldusi, elamispinnast sobiva partnerini, sissetulekute stabiilsusest sotsiaalse küpsuseni. Riik ei saa kaugeltki mitte kõiges aidata, küll aga saab päris tõhusalt paljut ära rikkuda.

Kui majandusinimesed räägivad õigustatult, et riik peaks käituma majandusstabiilsuse soodustamiseks kontratsükliliselt, siis nõnda peaks olema ka demograafiliste teguritega. Kui noored ei julge lapsi saada, sest majanduskeskkond on liiga ebastabiilne, siis riik peaks garanteerima teatud stabiilsust ja turvatunnet – et pereloomine ei vähendaks, vaid suurendaks majanduslikku stabiilsust ja ettearvatavust.

Tagasi üles