Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Juku-Kalle Raid Soome kui sügelev vinn Venemaa tagumikul (4)

Meeleavaldus Venemaa presidendi Vladimir Putini ja president Donald Trumpi kohtumise vastu Helsingis 2018. aastal. Foto on illustreeriv.
Meeleavaldus Venemaa presidendi Vladimir Putini ja president Donald Trumpi kohtumise vastu Helsingis 2018. aastal. Foto on illustreeriv. Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Venelased on saanud hakkama taas ühe rahvusvahelise totrusega ja süüdistavad Soomet genotsiidi toimepanekus Karjalas. Võtame abiks vana raamatu ja uurime venkude leksikat ning nende hüsteerika tagamaid, kirjutab kuulehe KesKus peatoimetaja ja riigikogu väliskomisjoni liige Juku-Kalle Raid (Eesti 200).

Talvesõja sündmused kummitavad Venemaad siiani ja aeg-ajalt lööb valus mälestus peksavõtmisest välja nagu haisev paise või frunkel taguotsal. Jah, me teame, et faktiliselt võitis talvesõja Venemaa – Soome pidi tegema olulisi järeleandmisi, kaotas enam kui kümnendiku oma territooriumist, kümned tuhanded inimesed «vabastati» kodust ja Vene poole peale jäänud soomlaste, karjalaste, ingerlaste jt saatus osutus kõike muud kui magusaks. Nagu ikka Venemaa puhul – tapmised, küüditamised, tagakiusamine jne.

Aga tegelikkus räägib selle sõja puhul siiski Soome kasuks: tiblasid alandati nagu tuppategevaid kasse, kus selle häbi ots, kui mingi hajaasustusega mikroriik suudab sisuliselt mättasse lüüa maailma hiidriigi sõjaväe.

Tagasi üles