Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Tarmo Soomere Mida tähendaks teadusvaldkonnale Kamala Harrise saamine presidendiks? (47)

USA asepresident Kamala Harris Howardi ülikoolis naiste reproduktiivõiguste teemal kõnet pidamas. 25. aprill 2023.
USA asepresident Kamala Harris Howardi ülikoolis naiste reproduktiivõiguste teemal kõnet pidamas. 25. aprill 2023. Foto: Jim LoScalzo - Pool via CNP

Sellest, kes on USA president, ei pruugi otseselt sõltuda kogu maailma saatus. Küll aga on oluline, milliseks kujuneb maailma kõige võimsama majandusega kogukonna suhtumine teadmistesse ja tulevikku, kirjutab Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere.

See, mis juhtub Ameerikas, täpsemalt USAs, ei jää Ameerikasse. See jõuab varem või hiljem meieni. Isegi kui muutuste spiraal käib vahepeal mitu korda ümber maailma.

Sellest, kes on USA president, ei pruugi otseselt sõltuda kogu maailma saatus. Jutud, et 15 minuti või paari telefonikõnega peatataks sõda Ukrainas, kuuluvad fantastika valdkonda. Küll aga on oluline, milliseks kujuneb maailma kõige võimsama majandusega kogukonna suhtumine teadmistesse ja tulevikku. Elavaks näiteks on Barack Obama tervishoiusüsteemi ümberkorralduste tagasipööramine järgmise presidendi poolt, kel on komme end parimaks ja ilmeksimatuks kuulutada.

Tagasi üles