Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Kremli hääl, kes kunagi Ukrainat ja lääne väärtusi toetas

Copy
2011. aastal pälvis saatejuht Dmitri Kisseljov, kellest on saanud Kremli hääletoru, president Vladimir Putinilt Sõpruse ordeni.
2011. aastal pälvis saatejuht Dmitri Kisseljov, kellest on saanud Kremli hääletoru, president Vladimir Putinilt Sõpruse ordeni. Foto: Mihhail Klimentjev/RIA-NOVOSTI/AFP PHOTO/Scanpix

Venemaa telesaatejuhi Dmitri Kisseljovi endised kolleegid nimetavad teda «palgasõduriks», kes julgustab Vene sõdureid tsiviilisikute vastu julmusi toime panema.

Kunagi 2000. aastate alguses võttis üle aasta Ukraina televisioonis töötanud Vene ajakirjanik istet, et intervjuud anda. Nõukogude Liidu lõpuaastail oli ta olnud demokraatlike reformide toetaja, nüüd oli temast saanud tulihingeline iseseisva Ukraina elu austaja.

«Hoolin Ukrainast, nagu oleksin selle osa,» ütles ta intervjueerijale soojalt naeratades. «Olen hakanud end rohkem ukrainlasena tundma. Tunnen, et kuulun siia.» See ei olnud eriti üllatav. Ajakirjanik avaldas, et tema vanaisa oli sündinud Lääne-Ukrainas. «Inimesed armastavad siin oma riiki ja see on midagi, mida ma Venemaa kohta öelda ei saa,» ütles ta ühes teises intervjuus.

Peaaegu veerand sajandit hiljem on Dmitri Kisseljov üks Kremli propaganda tuntumaid nägusid.

Tagasi üles