Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JUHTKIRI Piir tuleb sulgeda (14)

Copy
Urmas Nemvalts joonistab.
Urmas Nemvalts joonistab. Foto: Urmas Nemvalts.
  • Venemaa tahab läänelt tagasi kurjategijaid.
  • Oma inimesed tuleb tagasi kodumaale tuua.
  • Maksumaksja võidaks Vene piiri sulgemisest.

Inimesed on pahased. Kõrilõikajad vahetati korralike inimeste vastu. Aga kust võtta korralikke vene inimesi, kes istuvad lääne vanglates? Või lääne kõrilõikajaid, kes istuvad Vene vanglates? Ja miks peaks lääs tahtma tagasi oma kõrilõikajaid või Venemaa oma korralikke inimesi?

Vene kirjanik Viktor Jerofejev, kes elab 2022. aasta kevadest paguluses, kirjutab meie tänases lehes, et aeg on imestamine lõpetada. Kirjutab nii sellepärast, et juuli alguses mõistis Venemaa sõjakohus kahele naisele kuus aastat kolooniat näidendi ja sõjavastaste luuletuste eest. Svetlana Petritšuk on näitekirjanik ja Jevgenia Berkovitš lavastaja.

Me ei saa vahetada korralikke inimesi korralike vastu, sest lääne vanglates ei istu korralikke Venemaa inimesi, aga Venemaal pannakse kõige korralikumad inimesed vangi.

On tore, et valitsus kehtestab Venemaa piiril täieliku tollikontrolli, kuid oleks tunduvalt mõistlikum, kui valitsus paneks piiri üldse kinni.

Ukraina ei saanud vahetada Mariupoli kaitsjaid samaväärsete venelaste vastu, sest Ukraina vanglates selliseid ei ole ja isegi kui oleks, siis Venemaa ei tahaks neid. Ukraina pidi 215 kangelase vastu andma kaabakaid nagu Viktor Medvedtšuk, kellest pidi tõenäoliselt saama Ukraina Aljaksandr Lukašenka, kui Vladimir Putini plaanid oleksid 2022. aasta kevadel õnnestunud.

Ka meie ise ei saanud Eston Kohverit vahetada mõne venelase vastu, kelle kapo on teiselt poolt piiri kinni nabinud ja Eestisse lohistanud. Meie vanglates ei ole selliseid. Eesti ei tegele pantvangide võtmisega. Me pidime Eston Kohveri vastu andma reetur Aleksei Dresseni.

Evan Gershkovich ja teised välja vahetatud lääneriikide kodanikud olid samasugused pantvangid. Neid oli vaja ainult selleks, et Venemaa saaks kätte oma kõrilõikaja.

Muidugi saab nüüd öelda, et selliste tehingutega me ainult julgustame Venemaad järjest uusi pantvange võtma. Nii see kahjuks on.

Aga me ei saanud jätta Eston Kohverit Venemaale mädanema, nii nagu me ei saanud jätta oma jalgrattureid Liibanoni. Me ei jäta oma inimesi maha. Ei jäta ka ameeriklased ja sakslased. Isegi siis, kui nende tagasisaamiseks tuleb kurjategijatele maksta või mõni nende kambajõmm vanglast välja lasta.

Lahendus ei ole see, kui me hakkame mõtlema ja käituma nagu kurjategijad. Kui me seda teeme, siis oleme sõja kaotanud ja nemad on võitnud.

Lahendus võiks olla see, kui meie inimesed ei lähe sinna, kus nad võidakse pantvangi võtta: jalgratturid ei lähe Liibanoni ja korralikud inimesed ei lähe Venemaale ega Valgevenesse. Teiseks oleks juba aeg tõsiselt võtta seda, et teisel pool Narva jõge on riik, mis peab meiega sõda. Me ei saa lõputult valida nagu Rootsi lauas.

On tore, et valitsus kehtestab Venemaa piiril täieliku tollikontrolli, kuid oleks tunduvalt mõistlikum, kui valitsus paneks piiri üldse kinni.

Jah, nii saab teha – vaadake Soomet. Bussi- ja veofirmade omanikud kaotaksid mõned miljonid, aga Eesti maksumaksja võidaks, sest piirivalvureid ja tollitöötajaid saaks rakendada mujal.

Tagasi üles