Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

PEETER RAUDSEPP Juhtigu elukallinemist meie rikkuse kasv! (3)

Peeter Raudsepp.
Peeter Raudsepp. Foto: Sander Ilvest

Eesti majanduse olukord on vajanud mitmekülgset ja põhjalikku debatti juba ajast, mil meie majandus langusele pöördus, kirjutab Eesti Konjunktuuriinstituudi juht Peeter Raudsepp.

Majandusteemad vajavad süvenemist ning paljude erinevate koosmõjude hindamist nii tagantjärgi kui ka ette vaatavalt prognoose tehes. Vaid nii on lootust jõuda meie majandust mõjutavate probleemide selgitamiseni, nende juurpõhjuste täpse kirjeldamise ja sealtkaudu ka edasiviivate lahendusteni.

Viimast konjunktuuriuuringut esitledes kommenteerisin ka juba jõustunud käibemaksu määra tõusu mõju toidukaupade hindadele. Sealjuures tõdesin toidukaupade ja garderoobikaupade kategooriate näitel, et juba aset leidnud kiire hinnakasvu ning eesootava maksutõusude mõju arvesse võttes tõusevad hinnad veelgi ja nii oleme teel viie kallima Euroopa riigi hulka. Tegemist on seniste trendide analüüsi ja tulevikus hindu mõjutavate asjaolude, sealhulgas maksutõusude, mõju hinnates tehtud prognoosiga. Pean seda vajalikuks selgitada, et tegemist on erinevaid tegureid arvestades tehtud üldistatud suundumuse kirjeldamisega ja peaministri süüdistus valeandmete esitamisest on ekslik.

Tagasi üles