Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

PEETER ESPAK Millised on Kamala Harrise seisukohad? (39)

Kamala Harris
Kamala Harris Foto: Shutterstock

USA presidendivalimiste kampaaniates esitatakse rahvale oma lubadusi pigem olulisematest punktidest koosnevate lühiprogrammidena, mis väljenduvad ka kampaaniakõnedes püsiva ülekordamise ja rõhutamise kaudu, kirjutab orientalist ja usundiloolane Peeter Espak.

Pikemad detailsed parteiprogrammid kampaanias nagu ka reaalses hilisemas poliitikas enamasti olulist rolli ei mängi. Kamala Harris on nüüdseks avalikkusele esitlenud oma esimesi telereklaame ja pidanud paar kampaaniakõnet, kus üks osa peamistest raskuspunktidest valikuliselt välja tuleb. Kõikidel samadel teemadel on Harris ka varem silma paistnud ning peale üldise majandusliku heaolu suurenemise lubamise (sh loosung «Et ükski laps ei elaks vaesuses»), mida esitavad nagunii kõik poliitikud alati, ärritavad ja vapustavad need seisukohad vast konservatiivsemat valijat hingepõhjani. See on programm, millele vabariikliku partei toetaja saab ilma ühisosata ainult vastanduda kui kõige vastumeelsemale võimalikest Kui woke-maailma või/ja vasakradikaalsete kõnepunktide summale, millel ühisosa traditsiooniliste seisukohtadega peaaegu puudub:

  1. Vabariiklastele ehk konservatiividele kui tumeduse jõule vastandumine.
  2. Seksuaalvähemuste ja identiteedipoliitika rõhutatud esiletõstmine.
  3. Survestatud eri identiteedigruppide võrdsustamine, DEI programmi mitmekesisus, võrdõiguslus ja kaasamine (diversity, equity and inclusion) raames, kriitiline rassiteooria.
  4. Illegaalse immigratsiooni mitte takistamine ja illegaalide õiguste kaitse.
  5. Abordi mitte kui kriisiabinõu, vaid enda kehaprotseduuride üle valiku omamise kaitse.
  6. Kliimakavade radikaalsete vormide toetamine, fossiilkütuste ja naftatööstuse keelamine, elektritranspordi propageerimine, liikumine vabalt turumajanduselt riiklike majanduskavade poole, California tech-ettevõtluse ja Hollywoodi meelelahutustööstuse maailmavaade.
  7. Politsei voli, rolli ja rahastuse vähendamine kuritegevuse vastu võitlemisel, relvaõiguste vähendamine.
  8. Virgumis- või vabanemisliikumise ehk woke-maailmavaate ja sotsiaalse õigluse sõdaluse (SJW) kõikide kõnepunktide üldine toetamine.
Tagasi üles