Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

LOODUSFOTO Rästik võib tikkuda majaussiks (3)

Copy
Rästiku kindlaks tunnuseks on siksakmuster seljal. Ookerpunase silma «altkulmu pilk» ja vertikaalseks kriipsuks tõmbuv ovaalne pupill annavad rästikule pahelise ilme.
Rästiku kindlaks tunnuseks on siksakmuster seljal. Ookerpunase silma «altkulmu pilk» ja vertikaalseks kriipsuks tõmbuv ovaalne pupill annavad rästikule pahelise ilme. Foto: Rein Kuresoo

Paljud allikad räägivad, et eestlased on pidanud au sees «majausse». Lisaks sellele, et maod on tublid hiirepüüdjad, peeti neid loomaõnne tagajateks.

Majaussiks oli loomulikult mürgitu nastik, kellel omakorda polnud midagi pere loomaõnne vastu – nastikud poetavad meeleldi oma munad soojadesse käärivatesse sõnnikuaunadesse. Rästikud ilmselt samasuguses soosingus ei olnud, ammugi mitte majanaabritena.

On arvatud, et uskumused, mis keelasid «ussi» tappa, kuuluvad meie folkloori varasematesse kihtidesse, ning tõekspidamised, mis seda pigem soovitavad, on pärit kristlusest. Eks öelnud ju Jeesus Matteuse evangeeliumis: «Te maod, te rästikute sugu, kuidas te võiksite põgeneda põrgu kohtust?» Usuti, et «kes ussi tapab, saab üheksa pattu andeks».

Tagasi üles