Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Jüri Kuuskemaa Pühavaimu tänava asemel oli sadamatee, mis viis mereni

Copy
Kunagi ulatus Pühavaimu tänav mereni, kuid 13. sajandil ehitatud kloostrid panid tee kinni. Praegu asub kunagiste kloostrite kohal Vanalinna Hariduskolleegiumi (VHK) gümnaasiumimaja (Vene tänav 22).
Kunagi ulatus Pühavaimu tänav mereni, kuid 13. sajandil ehitatud kloostrid panid tee kinni. Praegu asub kunagiste kloostrite kohal Vanalinna Hariduskolleegiumi (VHK) gümnaasiumimaja (Vene tänav 22). Foto: Oliver Kaur

Kleio mäletab, kuidas kunagi mereni ulatunud sadamateest sai praegune Pühavaimu tänav, kirjutab kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa.

Hakatus on ähmane ja hajunud unustuse valda nagu muugi, mis on seotud muinasaegsete teede ja nende tänavateks kujunemisega Tallinnas. Pühavaimu kiriku Saiakangi otsa juurest kuni Vene tänavani ulatuva Pühavaimu tänava pikkuseks on saanud 164 meetrit. Millal see hoonestati, püsib saladusena. Oletada aga võib, et millalgi viikingiajal.

Tollal hakkas Tallinna lahte seilama järjest enam rööv- ja kaubalaevu. Valvepostidelt praegusel Toompeal jäid meritsi tulijad parimal moel näha. Ühtlasi oli sealt hõlbus mere äärde sadamasse tõtata. Tuhatkond aastat tagasi oli rannajoon aolinna südamele lähemal. Peamine sadamakoht oli praeguse Kalevi siseujula läheduses.

Tagasi üles