Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Aimar Altosaar Täispuhutava banaani vabariik (9)

Copy
Otse Postimehest stuudios Aimar Altosaar.
Otse Postimehest stuudios Aimar Altosaar. Foto: Mihkel Maripuu

Kesk-Ameerika riike on mõnel puhul nimetatud banaanivabariikideks, kui nad on olnud sõltuvuses rahvusvahelistest korporatsioonidest. Eestis aga näeme banaanistumist ka kohalike omavalitsuste tasandil, kirjutab ajakirjanik Aimar Altosaar.

Rõõmu eest kimada Pärnu jõel ringi suure täispuhutava banaaniga, oleme maksnud suure tükiga oma ajaloost. Haruldaste muinasleidude poolest rikka Reiu jõe suudmealale kavandatud kiviaja teemaparki rajati sisu ehk muinasmajade asemel veel üks kallite paatide sadam koos linnaliku promenaadiga.

Sealt stardivad jõele suvekuudel veemõnude ja kiirustee ihalejad. Selliseid kohti, kus Eestis suviseid vee-elamusi saada, on Eestis tuhandeid, kuid kiviaja asulakohti nii kaugest ajast – 10 000 ja rohkem aastat tagasi – on meil vaid mõni üksik. Arheoloogide jaoks on Reiu jõe suudmeala teinud eriti väärtuslikuks see, et aastatuhandete jooksul on seal asunud vähemalt kolm asulakohta, mille uurimine võiks anda meie ajaloost palju sügavama ja mitmekülgsema pildi, kui seni on teada.

Tagasi üles