Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Tõnis Palts Juhend valitsusele: kust leida puuduv kaks miljardit (22)

Kõige piinlikum on mitte tunda aabitsatõdesid ja tõsta majanduskriisi ajal makse. See annab surmahoobi majandusele sisendite kallinemise tõttu ja sealt läbi mõjub hävitavalt tuleviku eelarve laekumistele.
Kõige piinlikum on mitte tunda aabitsatõdesid ja tõsta majanduskriisi ajal makse. See annab surmahoobi majandusele sisendite kallinemise tõttu ja sealt läbi mõjub hävitavalt tuleviku eelarve laekumistele. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigi rahanduse kordategemine algab iseendast. Kui valitsussektor pole kõigepealt iseend korralikult ära kärpinud, ei ole neil rahva silmis mingit moraalset õigust minna maksumaksja taskuid täiendavalt tühjendama. Kui iseend on juba viisakaks lihvitud, võib minna puhtas särgis ühiskonnas suuri kärpeid tegema. Suuri kärpekohti leiab küll! Neist siin allpool, kirjutab endine rahandusminister Tõnis Palts (Isamaa).

Uus valitsus käitub praegu nagu pereisa, kes läheb oma neljale lapsele rääkima, et kuna ema kaotas töö, saab nüüdsest alates igaüks hommikuti varasemast vähem putru. Küll aga käib pereisa ise igal nädalavahetusel golfi mängimas ega kavatsegi sellest loobuda.

Pereisa võib ju kriitika peale kosta, et kui palju see golfi mängimine ikka maksab – laste igakuine toitmine läheb kokku palju rohkem maksma. Siinkohal polegi asi niivõrd kogusummades, kuivõrd moraalses autoriteedis. Pereisa rollis valitsus on usutavam ja autoriteetsem, kui tal on oma nahk mängus ja on sunnitud kõigepealt ise millestki loobuma.

Tagasi üles