Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

MART KULDKEPP Venemaa on strateegilises lõksus (2)

MOSCOW, RUSSIA - JUNE : The national flag of the Russian Federation against the background of the Kremlin's Spasskaya Tower on Red Square is the Russian Tricolor. The holiday is Russia Day.
MOSCOW, RUSSIA - JUNE : The national flag of the Russian Federation against the background of the Kremlin's Spasskaya Tower on Red Square is the Russian Tricolor. The holiday is Russia Day. Foto: PhotoJuli86/Shutterstock

Praegu näib, et Venemaa lootus oma agressioonisõda Ukrainas ajutiselt külmutada ja sel teel vajalikku hingetõmbeaega võita on kõikuma löönud, kirjutab ajaloolane ja kolumnist Mart Kuldkepp.

Mõistagi ei usuta Kremlis, et ukrainlased ise suudaksid nende plaane kuidagi väärata, kuid arengud USA presidendivalimiste kontekstis on vahepeal juba kindlana tundunud Donald Trumpi uue ametiaja taas kahtluse alla seadnud. Joe Bideni loobumise järel täiesti uue hingamise saanud demokraatide kampaania on jätnud vabariiklased küllaltki abitusse positsiooni, kuna nende seni korratud jutupunktid enam ei tööta või jätavad nüüd (nt vihjed vastaskandidaadi kõrgele vanusele) pigem Donald Trumpi enda halba valgusesse.

Kamala Harrise vastu pole suudetud rakendada aga suurt midagi peale ilmse misogüünia, mis omakorda ähvardab negatiivselt mõjutada vabariiklaste toetust naissoost valijate seas. Lisaks on Trumpil kehvasti välja kukkunud asepresidendikandidaadivalik: J. D. Vance, kes on isegi Vene propagandakanalites naerualuseks tehtud, ei suuda talle häälte kogumisel ilmselt kuigivõrd abiks olla. Segastel asjaoludel toimunud atentaadikatse koos erinevate kommentaatorite «ikoonilisteks» tituleeritud fotodega on aga juba praktilistelt unustatud.

Tagasi üles