Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

ILMAR RAAG Ukraina sõda on jõudnud Aafrikasse ehk Putini kullakaevandused

Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: FLORENT VERGNES

Sellest, et Ukraina sõjaväeluure HUR korraldab erioperatsioone Aafrikas Wagneri vastu, hakati rääkima möödunud aasta sügisel. Kõigepealt oli sihtmärgiks Sudaan, millest omal ajal said Wagneri operatsioonid alguse. Tookord uskusin, et õige pea jõutakse kindlasti ka Malisse. Nüüd on see siis toimunud, kirjutab Ilmar Raag (Parempoolsed).

Taustaks niipalju, et Wagner tegutseb Malis erinevate tütarfirmade nime all. Nende peamiseks erinevuseks (või veaks) kujuneb Mali baaskonflikti eiramine. Nimelt valisid venelased strateegia, kus toetatakse sõjaväelise riigipöördega võimule tulnud kolonel Assimi Goïta sõjaväehuntat, mille tuumik koosneb bambara hõimust. Samal ajal ignoreeritakse erinevate teiste hõimude soove.

Eriti halb on see valik Põhja-Mali separatismi puhul, kus tuareegide ja bambarate vahel valitseb ürgne rassistlik vastastikune jälestamine. Eelnev Prantsuse ja ÜRO kohalolek proovis leida tasakaalu võitlevate poolte vahel, mis oluliselt kedagi ei rahuldanud, aga hoidis ära suurema sõja. Ometi toimus sõjaväeline riigipööre just eesmärgiga lüüa välja ebaefektiivne Lääne kohalolek ja asendada see «efektiivse ja usaldusväärse» Vene toetusega. Venelaste abipoliitika isegi ei teeskle, et nad oleksid valmis kedagi ära kuulama.

Tagasi üles