Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Infooperatsioon Venemaa moodi: Putin tõmbab Ukrainast väed välja

Copy
Puruks lastud Vene armee Grad-raketisüsteem vabastatud Ruska Lozova külas.
Puruks lastud Vene armee Grad-raketisüsteem vabastatud Ruska Lozova külas. Foto: Dmitri Kotjuh

Ukraina uudistekanalites levis eile teave, et Ukraina häkkerid on tõsiselt rünnanud Venemaa keskpanka ning suutnud häirida selle online-teenuseid. Venemaa keskpanka tunnistab samuti, et on langenud tõsise küberrünnaku ohvriks ning et rünnak kogub pidevalt hoogu, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Viimaste nädalate jooksul on ilmunud mitu teadet Ukraina päritolu küberrünnakute kohta Venemaa kommertspankadele ja elektroonilistele maksesüsteemidele. Teisalt ei ole seni märgata, et mõni eluvaldkond oleks sellisel moel Venemaal halvatud, et see pälviks suuremat avalikku tähelepanu.

Kuna Venemaa meedia süüdistas Ukraina eriüksuslasi tuareegide rünnaku korraldamises Malis Wagneri palgasõdurite ja valitsusvägede konvoile, võttis Ukraina sõjaväeluure (GUR) neilt jutujärje üle ning asus ise seda sündmust võimendama. GURi juhi asetäitja teatas, et tuareegidele on edastatud informatsiooni, mis aitas rünnakut korraldada, kuid ei kinnitanud ukrainlaste osalust ning keeldus rääkimast operatsiooni detailidest. Samas ta lubas, et sääraseid sündmuseid tuleb ette ka tulevikus.

Tagasi üles