Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

VLADIMIR NIINIMÄKI Andorra – postkaardi riik, kus napib autentsust

Copy
Foto: Vladimir Niinimäki

Kaheteistkümnendaks reisipäevaks muutub üsna keeruliseks meenutada, mis nädalapäev on, mis kuupäev ja üldse — kus sa oled, kirjutab autoajakirjanik Vladimir Niinimäki oma retkest elektriautoga Tallinnast Casablancale oma reisikirja 5. osas.

Jõuame Andorrasse, väikesesse riiki, mis asub kõrgel Püreneedes Prantsusmaa ja Hispaania vahel. Riik, mis ei kuulu Euroopa Liitu, kuid kasutab eurot (vastavalt Wikipediale – ilma Euroopa Keskpanga nõusolekuta). Riik, kus peaaegu pole makse ja kus keskmine palk on umbes 4000 eurot kuus – tundub suurepärane plaan õnnelikuks eluks.

Kui olin läbinud passikontrolli (piirivalvur uuris minu Škodat hoolikalt, küsis, mida ma siin teen ja kui kaua ma riigis viibin), sattusin hüljatud autode maailma – piiril tervitasid mind kümned purustatud, mahajäetud autod, mis olid eri vanuses – alates üsna uutest, 4–6 aasta vanustest, kuni üsna vanade, 15–20 aasta vanusteni. Miks nendega midagi ei tehta ja miks neid autosid on piiril nii palju – see on minu jaoks mõistatus.

Tagasi üles