Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAUL EAMETS Eestil peavad prioriteedid paigas olema! (9)

Copy
Raul Eamets
Raul Eamets Foto: Tairo Lutter / Postimees

Tänast kommentaari ajendas kirjutama Ador Hanssoni intervjuu Postimehele. Intervjuus käsitletud teemad olid laiapõhised. Hansson keskendus peamiselt eelarvega seotud küsimustele, kuid rääkis ka Eesti majandust ohustavatest teguritest ja üritas ümber lükata mõningaid müüte, kirjutab Bigbanki peaökonomist Raul Eamets.

Ta väitis, et müüt «paksust riigist» on vale, sest avalikus sektoris töötavad valdavalt hariduse ja tervishoiu sektori inimesed ning ametnikke on tegelikult vähe. Hiljem on tema toodud näitajaid taasesitanud ka peaminister. Hanssoni väitel hariduses ja tervishoius jäävad riigi käed lühikeseks, kuna need on avalik-õiguslikud organisatsioonid, kes otsustavad ise oma personalipoliitika. Kuigi see tundub õige, on riigil siiski finantsinstrumendid, millega saaks ka avalik-õiguslike institutsioonide personalipoliitikat suunata, kui oleks soovi.

Minu tähelepanu pälvis pigem lause, et meil on vähe ametnikke ja riik on väga õhukeseks hööveldatud. Tsiteerin «Meil on Euroopa üks õhukesemaid riike, rasva on meil loomu poolest vähe. … öelda, et meil on tohutu bürokraatide armee, kes niisama istub ja keda lahti lastes saaks suure kokkuhoiu, on absurdne jutt.» Selle väitega ei saa kohe kuidagi nõustuda.

Tagasi üles