Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Ukraina üheaegne droonirünnak kolmele Venemaa tähtsale sõjaväelennuväljale on uus tase

Copy
Tu-95 strateegilised pommitajad Engelsi lennuväljal. Foto on illustreeriv.
Tu-95 strateegilised pommitajad Engelsi lennuväljal. Foto on illustreeriv. Foto: Postimees

Venemaa president vastas retooriliselt USA ja Saksamaa plaanile paigutada Saksamaa territooriumile USA suurema tegevusraadiusega raketid. Ta ähvardas taganeda Venemaa võetud kohustusest mitte paigutada kesk- ja lühimaarakette Euroopasse, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Tegemist on mõneti absurdse lubadusega, kuna Venemaa on oma territooriumil juba paigutanud igasugused raketid maksimaalselt läänepoolsesse punkti Kaliningradis. Samuti on suurema propaganda käraga paigutatud Iskanderi raketid ja väidetavalt ka taktikaline tuumarelv Valgevene territooriumile. Venemaa president lubas veel täiendada vastuseks laevastiku võimsust ja teatas, et juba uute relvasüsteemide väljatöötamine on lõppjärgus. See sõnavõtt näitab, et Venemaa on juba varem ära kasutanud kõikvõimalikud vastukäigud USA ja Saksamaa kaitsekoostöö arendamisele.

Kuigi enne oli teateid, et Venemaa jätab ära suurejoonelise mereväe paraadi Kroonilinna reidil Soome lahes, toimus eile laevastiku paraad Neeva jõel. Neeval ei torka paraadi vähendatud koosseis silma, kuid mõju publikule on palju suurem, kuna võimaldab toimuvat vahetult jälgida. Võimalik, et paraad otsustati korraldada Peterburi linnas just parema kommunikatsiooni eesmärgil, kuigi paraadil osalevate laevade arvu tuli vähendada. Paraadil osalesid ka Hiina RV, India ning Alžeeria alused, lisaks oli kohal veel paljude riikide delegatsioone.

Tagasi üles